Vălul pictat (1969)

O nouă carte cu așteptări. O nouă carte cu film. O nouă carte citită. Vălul pictat este ultima carte pe care am lecturat-o în anul 2020 dar prima despre care scriu în anul 2021. Nu m-am gândit că voi începe anul cu romantism dar poate acesta este anul schimbărilor majore, cine știe?!

Gânduri sincere despre Vălul pictat

Am citit foarte repede cartea. Vei spune: „Bineînțeles, sunt doar 189 de pagini.” Este una dintre poveștile scurte pe care le-am avut în atenție. În două zile am aflat deznodământul poveștii (pe care oricum îl știam din filmul vizionat de două ori).

Am văzut filmul de două ori și știam deja acțiunea romanului. Așa cum am precizat mai sus, știam fiecare detaliu al poveștii. Scopul meu a fost să compar filmul vizionat deja acum 10 ani cu cartea care a poposit pe raftul meu anul acesta. Filmul mi-a lăsat o impresie bună, am plâns vizionându-l iar când am aflat de carte mi-am promis că o voi citi cândva deoarece, de obicei (sau de cele mai multe ori) cartea este mai bună decât filmul.

Este prima dată când spun asta: filmul este mai bun decât cartea. De obicei, cartea este mai bună ca filmul (așa s-a întâmplat cu tot ceea ce am citit eu). Presupuneam că la fel va fi și în cazul acestui roman. Ei bine, am presupus prost! Este prima dată când situația este pe dos (după părerea mea). În film sunt modificate evenimentele, regizorul a decis să introducă mai multă acțiune și dramatism.

De exemplu, în roman este precizat faptul că Walter ajută foarte mult comunitatea în care încearcă să se integreze. Nu sunt descrise acțiunile lui, ci doar este precizat acest lucru. Regizorul a preluat această idee și a arătat cum a ajutat doctorul biolog comunitatea din Mei-tan-fu (a redirecționat sursa de apă).

O altă diferență între roman și carte este relația lui Kitty cu Charlie. De această dată voi da o bilă albă cărții deoarece am aflat mai multe despre cei doi de aici. În film se trece destul de simplu peste trădare și se pune mai mult accent pe Walter și pe viața sa în comunitatea din China. Autorul nu trece la fel de ușor peste trădarea lui Kitty, alege să îl caracterizeze mai bine pe Charlie, alege să îi ofere cititorului mai multe motive de a înțelege acțiunile lui Kitty în legătură cu căsnicia ei. Pe deasupra, autorul o aduce pe Kitty chiar în casa lui Charlie după ce Walter moare.

Un mic rezumat al romanului Vălul pictat

Romanul a fost scris în anul 1969 de W. Somerset Maugham. Eu am primit cadou această carte de la Theodora, o carte achiziționată de ea dintr-un anticariat. Cartea pe care am parcurs-o eu a fost tipărită de către Editura Eminescu la București, în anul 1972.

Povestea de dragoste dintre Walter și Kitty este plasată într-o lume afectată de epidemie. Un sătuc din China afectat de holeră, un bacteriolog care se oferă voluntar ca să ajute locuitorii Mei-tan-fu să scape de această epidemie. Un doctor înșelat de proaspăta sa soție și o răzbunare finalizată cu moarte. O viață plină de regrete, trădare, lașitate, iubire fără margini, o nouă viață.

Trailer Vălul pictat – Youtube

Sunt curioasă care este părerea ta cu privire la carte și la film. Care ți-a plăcut mai mult? Ce sentimente ți-a trezit cartea în comparație cu filmul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: