Ustensilele esențiale din bucătăria mea

Am primit o provocare: să mă gândesc la gătit și la accesoriile pe care le folosesc pentru a prepara bucatele mele delicioase. Recunosc, nu m-am gândit niciodată la câte ustensile folosesc în bucătărie și din acest motiv, răspund provocării! 💪 Hai să mă ajuți să fac inventarul!

Îți spun un secret: ador să gătesc!

Să stabilim niște coordonate în bucătărie: nu sunt masterchef, nu gătesc „fonfleuri” ci doar rețete clasice. Am învățat să gătesc de la mama și tatăl meu și apoi de nevoie. Am stat 4 ani într-un cămin studențesc și am învățat ceva: nevoia te învață. Preferam să gătesc singură decât să car pachetele de la gară la cămin, deci exersând m-am perfecționat.

Acum gătesc și de nevoie și de plăcere. Sincer, mi-ar plăcea să am mai mult timp pentru a găti, pentru a încerca rețete noi deoarece îmi place foarte mult această activitate. Mă relaxează și mă bucură atunci când prietenul meu degustă bucatele pregătite de mine și spune: „Da, ai 3 de DA și treci în etapa următoare!”. Îmi place și atunci când îmi spune că ar mai fi trebuit puțin piper sau trebuia să fac altfel sosul pentru că astfel aflu ce îi place.

Îți mai spun un sigur lucru (care nu este secret): la fel ca în orice domeniu, practica este sfântă. Cu cât gătești mai mult, cu atât devii mai bun și faci mâncare mai gustoasă. Pe lângă practică, eu consider că mai contează și ustensilele pe care le folosești pentru a pregăti fiecare masă delicioasă.

𝕴𝖙𝖎 𝖕𝖔𝖛𝖊𝖘𝖙𝖊𝖘𝖈 𝖎𝖓 𝖈𝖔𝖓𝖙𝖎𝖓𝖚𝖆𝖗𝖊 𝖈𝖊 𝖚𝖘𝖙𝖊𝖓𝖘𝖎𝖑𝖊 𝖋𝖔𝖑𝖔𝖘𝖊𝖘𝖈 𝖊𝖚 𝖑𝖆 𝖌𝖆𝖙𝖎𝖙…

Accesoriile esențiale pentru gătit

Din capul locului îți spun că eu nu aș putea trăi fără cuțite și tocător. Aceste două ustensile de bucătărie sunt cele pe care pun mâna în mod instinctiv atunci când încep să gătesc. Bineînțeles, nu am doar un cuțit și un tocător, am vreo 10 cuțite și 3 tocătoare (unul din bambus abia s-a stricat și a trebuit să renunț la el).

Pe lângă aceste două ustensile esențiale pentru gătit, menționez tigaia și oala pentru gătit. În materie de oale și tigăi nu excelez: am o oală mai mare și una mai micuță, completate de trei tigăi care funcționează foarte bine în echipă. Una dintre tigăi este un wok, a doua este o tigaie simplă cu capac de sticlă și a treia este o tigaie grill.

𝕮𝖗𝖊𝖉𝖊-𝖒𝖆, 𝖊𝖘𝖙𝖊 𝖒𝖆𝖓𝖆 𝖈𝖊𝖗𝖊𝖆𝖘𝖈𝖆 𝖘𝖆 𝖆𝖎 𝖙𝖎𝖌𝖆𝖎𝖊 𝖈𝖚 𝖈𝖆𝖕𝖆𝖈…

😅 Etapa următoare: celelalte ustensilele pentru gătit. Aici cred eu că trebuie să includ atât tacâmurile cu care servesc bucatele gătite, cât și lingurile, polonicele și furculițele pe care le folosesc pe parcursul procesului. Și aici începem cu dublurile 😂!

O parte dintre ustensilele mele de bucătărie

Am în colecție câteva ustensile din plastic dar majoritatea sunt realizate din lemn. Prefer lemnul din simplul fapt că vreau să consum cât mai puțin plastic. În ceea ce privește durabilitatea sau posibilitatea de a zgâria suprafețele cu plastic sau lemn, nu mă pot pronunța. Cred că ambele materiale funcționează la fel de bine. Așadar, posed 2 polonice (unul mai mare verde, altul mai mic negru) și multe spatule și linguri pe care le folosesc la gătit. Am o lingură specială cu care fac maioneza (cea mai albă din fotografie), am o spatulă pe care o folosesc pentru a întoarce clătitele, am un clește de lemn cu care întorc micii și tacâmuri din inox pe care le folosesc la degustare.

Nu am ajuns încă la „level bunica” de a face mâncarea fără să o degust. Sunt abia la „level: m-am cam săturat atunci când am terminat de gătit” pentru că îmi place să degust de mai multe ori tot ce gătesc. 😜

𝕾𝖆𝖗𝖊𝖆 𝖎𝖓 𝖇𝖚𝖈𝖆𝖙𝖊…

În mare, acestea sunt accesoriile pe care eu le consider a fi vitale în orice bucătărie. Următoarele după acestea sunt farfuriile, cănile și paharele, bolurile în care servim preparatele gătite. Eu, de exemplu, folosesc farfurii pentru a depozita temporar legumele atunci când le pregătesc sau bolurile pentru a amesteca anumite ingrediente. Apoi, folosesc râșnița pentru piper și sare dar și un suport pentru toate celelalte mirodenii la care apelez în mod curent.

Un alt accesoriu care mie nu-mi lipsește din bucătărie este presa pentru usturoi. Îmi place aroma pe care o dă usturoiul mâncării și îl folosesc des în preparatele gătite de mine, deci presa pentru usturoi este nelipsită. La insistențele prietenului meu am achiziționat și un mojar acum ceva timp însă, sincer, cred că l-am folosit doar de două ori deoarece presa este mai la îndemână.

🔪 Rețeta de ustensile pentru pui cu sos și cartofi în crustă de mălai 🔪

Din provocare făcea parte și rețeta de ustensile folosită pentru prepararea unei rețete preferate. Am ales rețeta pentru pieptul de pui cu legume și sos alături de cartofii în crustă de mălai. De această dată, sunt mai importante ustensilele decât ingredientele folosite pentru preparat.
👉 Iată ce am folosit: tigaia cu capac din sticlă, oala mare de inox, tavă din sticlă, râșniță piper și sare, cană, furculiță și lingură din inox, linguri din lemn, două cuțite, presă de usturoi și aparat de curățat morcovul, tocător, farfurie și alte solnițe cu mirodenii.

Te provoc și pe tine să povestești despre ustensilele pe care le folosești în bucătărie!

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2020

2 gânduri despre „Ustensilele esențiale din bucătăria mea

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: