Cum am încheiat competiția SuperBlog 2019?

Am lăsat o săptămână să treacă pentru a-mi reveni și pentru a mă gândi ce voi scrie în articolul ce marchează încheierea competiției SuperBlog. M-am gândit la multe aspecte, m-am gândit cum voi formula feedback-ul și cum pot ajuta alți pasionați de scris (doritori să se înscrie în acest concurs). Iată concluziile la care am ajuns!

Mi-am atins obiectivele?

Cum am reușit să îmi mențin cursul stabilit? M-am raportat mereu la obiectivele mele! Astfel, am reușit să nu mă supăr în anumite momente că nu am obținut un anumit punctaj sau că nu sunt pe locul pe care aș fi dorit să fiu, ori că cerințele sunt incomplete și din cauza asta nu pot scrie așa cum trebuie. Am avut mereu obiectivele mele care mă aduceau cu picioarele pe pământ.

Acum, la sfârșitul concursului, realizez retrospectiva și observ dacă mi-am îndeplinit obiectivele:

 • Vreau să scriu toate articolele din concurs: 100% îndeplinit – am participat la toate cele 28 de probe din cadrul competiției SuperBlog 2019 (ediția de toamnă);
 • Vreau să nu fac greșeli gramaticale și de redactare: 90% îndeplinit – am avut un feedback cu privire la o greșeală de redactare, chiar la primul articol înscris în concurs. Mi-am dat seama că mi-ar folosi un program care să-mi arate greșelile (habar nu am dacă există);
 • Vreau să găsesc surse de inspirație cât mai diverse, să surprind și să mă surprind cu idei cât mai faine: 90% îndeplinit – am încercat ca la fiecare probă să scriu un articol diferit dar care să mă reprezinte. Sunt câteva articole pe care eu le consider mai creative și sunt câteva la care cred că aș fi putut găsi idei mai ingenioase;
 • Vreau ca, prin intermediul concursului, să găsesc motivația de a învăța să fac vizualuri: 50% îndeplinit – toate vizualurile au fost făcute folosindu-mă de Canva și nu am deschis deloc Photoshop (very very bad 😠).

Concluzia: sunt mulțumită de mine, însă, la o viitoare participare îmi voi seta și alte obiective iar pe acestea voi încerca să le îndeplinesc în proporție de 100%. 👍

Ce am mai reușit pe lângă obiectivele propuse?

 • Am încheiat concursul pe locul 5, din 162 concurenți înscriși și 41 de finaliști (sper că nu greșesc);
 • Am scris 28 de articole în două luni, câte un articol la fiecare două zile;
 • În cele 28 de articole se găsesc 26.684 de cuvinte alese cu grijă;
 • Cel mai lung articol are 2023 de cuvinte iar cel mai scurt 419 cuvinte, media fiind de 953 de cuvinte;
 • Din 28 de probe am câștigat 4 dintre ele (niciodată pe primul loc);
 • Nu am luat nicio notă de 100, 99 fiind cel mai bun punctaj;
 • Am avut o singură notă sub 90.

Pot spune că mi-am depășit așteptările și sunt mândră de mine, de ceea ce am scris și de ceea ce am realizat, având în vedere că este prima mea participare. Îți mărturisesc că un scop secundar care nu a fost notat nicăieri, a fost să fiu finalistă, în primii 20. Și am reușit!

Care consider că sunt cele mai bune articole ale mele?

 1. Ce avem în comun eu, Honda și Samuel L. Jackson? – nota 95;
 2. E-mark este supereroul meu! – nota 87;
 3. Ei au zis „cazare Brașov” și eu am executat – nota 91 (nota finală 96, după contestație).

Niciunul nu a câștigat, al doilea are cea mai mică notă iar pentru al doilea și al treilea am depus contestație. Și ce dacă? 😒 Acestea sunt top 3 articole din cadrul competiției SuperBlog 2019 (ediția de toamnă) comparându-mă pe mine cu mine.

Care este feedback-ul meu general cu privire la competiție?

Mie mi s-a părut un concurs interesant de scriere creativă. M-am înscris în acest concurs pentru a obține un feedback din partea sponsorilor pentru care am scris toate articolele. Feedback-ul se reflectă doar în notele dumnealor, nefiind completate de cuvinte (decât în cazul contestațiilor, dacă sunt depuse de concurenți și sunt trei la număr). Din această perspectivă, sponsorii mi-au confirmat faptul că știu să scriu, că știu să respect un brief și am primit 27 de note peste 90.

Apreciez organizatorii pentru diplomația de care au dat dovadă și, mai cu seamă, pentru răbdarea fără margini pe care au arătat-o în diferite rânduri. Este foarte greu să fii la cârma unei corăbii cu 60 de suflete care au diferite obiective, care se implică sentimental în ceea ce fac și să ții cursul drept.

Cum s-ar putea dezvolta competiția SuperBlog în viitor?

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

Din păcate, sunt și aspecte care m-au deranjat și care mi-au rămas ca un gust amar, în urma acestei competiții. Am descoperit persoane ahtiate după premii, ce uită să scrie din plăcere și, ce este și mai important, diminuează (prin comentariile răutăcioase) și plăcerea celorlalți de a scrie. Știam că există această răutate garantată, însă nu am crezut că o voi simți pe pielea mea în acest concurs.

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

Cred că grupul creat pentru discuții are câteva hibe, cel puțin una influențând rezultatele concursului. ❓ Probele apar pe site-ul SuperBlog într-o anumită zi, cu cerințele aferente. Avem termen de 7 zile pentru a scrie articolele, folosindu-ne de indicațiile scrise în conținutul cerinței. Dacă dorești să scrii „prea din timp” și să încarci articolul în platformă, îți spun că vei avea un minus. Chiar și cu câteva minute înainte de deadline mai apar unele clarificări pe grupul de discuții care te-ar fi ajutat să îți scrii mai bine articolul. Nu sunt de acord cu acest aspect deoarece data și ora la care urci articolul în platformă influențează clasamentul (așa cum s-a întâmplat și acum – sunt două persoane cu același punctaj, una a prins podiumul, cealaltă nu, tocmai din cauza acestui criteriu).

💡 Recomandarea mea: Pentru ca toți concurenții să aibă aceleași șanse, cerințele trebuie să fie corecte și foarte clare, fără a ridica semne de întrebare. Dacă nu trebuie cerute clarificări, atunci nu vor mai exista discuții suplimentare pe grup, deci toți am avea aceleași șanse.

Eu m-am aflat de vreo 3 ori în ipostaza de a încărca articolele în platformă mai devreme și apoi am aflat informații suplimentare ce mi-ar fi putut modifica articolul. Mă gândesc, de altfel, și la persoanele care nu au acces la Facebook și nu știu nimic din discuțiile de pe grup?!

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

Un alt aspect care pe mine m-a luat prin surprindere a fost numărarea cuvintelor. Având în vedere că numărul de cuvinte este o cerință de sine stătătoare a fiecărei probe, numărarea cuvintelor trebuie să fie foarte bine pusă la punct. Până să se discute despre acest aspect, nu mi-am pus deloc problema că numărătoarea din WP nu ar fi bună și că ar trebui să mai număr cuvintele și în alt program. Nici nu am făcut asta! Apoi am aflat că au existat depunctări pentru greșeli (pe care nimeni nu și le-a asumat).

💡 Recomandarea mea: În cerințele fiecărei probe să fie notat programul cu care se vor număra cuvintele din articol. Sau se poate stabili un program de numărat cuvinte pentru toate probele din concurs. De asemenea, ar trebui să existe reguli explicite și pentru cuvintele din imagini sau infografice (ce pot conține de la 20 la 200 de cuvinte – sunt considerate imagini? sunt considerate cuvinte/text?).

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

Un alt lucru deranjant pentru mine a fost posibilitatea concurenților de a discuta în privat cu sponsorii pentru care scriam cu toții. Din nou, egalitatea de șanse nu există în acest caz și nu este deloc în regulă ca unii participanți la competiție, doar pentru că au puțin mai mult zvâc, să aibă acces la mai multe informații decât celelalte persoane.

💡 Recomandarea mea: Din păcate, organizatorii nu au putearea să blocheze discuțiile concurenților cu sponsorii pentru că este o lume liberă și fiecare face ce vrea pe pagina lui de socializare. Totuși, cred că ar fi indicat ca sponsorii să fie atenționați să nu răspundă mesajelor trimise de concurenți (cel puțin în timpul competiției).

Umilul meu feedback pentru sponsori

În primul rând, le mulțumesc că și-au rupt din timpul lor pentru a citi tot ce am scris eu pe blog. 😊Vă mărturisesc că, din cele 28 de probe, doar una mi s-a părut mai dificilă, dintr-un considerent (pe care îl voi prezenta mai jos). Am scris pentru toate probele cu plăcere, articole de care eu sunt mândră și foarte mulțumită.

În al doilea rând, le mulțumesc celor doi sponsori care au avut răbdarea să îmi citească și contestațiile: Colop și AZ-Turism.

 • Am scris „o contestație” pentru articolul de la Colop pentru a-i întreba dacă cele 12 puncte scăzute sunt datorate celor două greșeli pe care le-am găsit (adică nu am contestat nimic, ci doar am vrut să verific dacă am identificat bine greșelile). Iar răspunsul juriului a fost pe măsură (și vă mulțumesc foarte mult pentru apreciere).
 • Juriului AZ-Turism pot să mulțumesc pentru răbdarea cu care a citit contestația mea ce nu are mai puțin de 800 de cuvinte. Prin intermediul acestei contestații am obținut nota pe care consider că o merită articolul meu (și mi-am adus aminte cum se scrie o argumentare 😉). Am analizat fiecare cerință a sponsorului, mi-am exprimat părerea cu argumente, deci am obținut o notă mai mare pentru efortul meu.

Ador sinceritatea și punctele de vedere susținute de argumente, deci aleg ca în articolul meu de încheiere a concursului, să ofer gândurile mele câtorva sponsori (sau un feedback constructiv, acolo unde este cazul):

ANSWEAR: Mi s-a părut genial faptul că ați participat cu 4 probe în concurs. Vă felicit pentru diversitatea subiectelor, pentru provocările pe care le-ați lansat. Vă mărturisesc că m-ați scos din zona mea de confort cu acest articol. Eu nu vorbesc despre stilul meu; în general, nu îmi pasă dacă hainele pe care le port sunt de firmă sau nu, nu știu branduri și nu mă îmbrac după trenduri. Mai fac încă o mărturisire sinceră: cu ocazia celor 4 probe (vă felicit încă o dată și pentru cerințele prin care nu ne-ați îngrădit aproape deloc) mi-am dat seama că nu îmi place să scriu despre haine, accesorii, despre orice înseamnă lumea aceasta a modei. Asta este: eu, cel puțin, am mai aflat ceva despre mine! 😀

FARMACIA LaPrețMic: Vă mulțumesc pentru acel feedback cu adevărat constructiv postat în grupul de discuții (un merit al acestui grup). Am apreciat faptul că ați luat în considerare și aspectul blogului (care eu cred că este destul de important deoarece acesta face prima impresie). Eu îmi cer scuze că nu am putut scrie doar despre Vitamina D, ci a trebuit să o asociez cu calciul pentru că așa a fost prezentă în viața mea timp de mulți ani (articolul despre suplimentele alimentare conține informații 100% adevărate).

CHRISTIAN TOUR: Vă mărturisesc că am scris primul articol pentru dvs cu inima cât un purice (pentru că mi-a spus cineva că este un juriu foarte drastic care nu dă note mari). Totuși, am mizat pe creativitate și plăcerea de a scrie. Mi-am zis: dacă eu sunt mândră și mulțumită de ce scriu, poate nu este chiar atât de rău. Și, într-adevăr, am luate note mari și sunt mulțumită și de articolele pe care le-am scris (mai ales de primul, recunosc). 😜 Mie mi-au plăcut ambele provocări și, prin intermediul articolelor scrise pentru dvs, mi-am dat seama că ador să scriu despre călătorii (chiar dacă nu am reușit să călătoresc prea mult până acum).

TRAVELKIT: Acesta este articolul cu care am atins podiumul, cea mai bună clasare a mea și cea mai mare notă. Pentru că suntem la momentul adevărului, mărturisesc: nu am zburat niciodată cu avionul! Eu vă mulțumesc foarte mult pentru provocarea lansată deoarece, scriind articolul, am aflat informații care sigur îmi vor folosi în anul 2020, când urmează primul meu zbor.

😉 NOTĂ: În cazul acestui articol s-a discutat faptul că nu aș fi respectat cerințele sponsorului – că am schimbat un link și că am 3 linkuri în articol. Articolul a fost creat de la început cu 3 likuri (nu s-a scris în cerințe că trebuie să aibă „doar/numai două linkuri” – iar dacă aceasta a fost o greșeală, probabil de aceea nu am primit punctaj maxim). Iar link-ul schimbat – ceilalți concurenți nu pot ști când îmi încarc eu articolul în platformă pentru a fi jurizat, astfel, îmi pot publica articolul pe blog azi, îl pot modifica și, apoi, îl pot încărca în platforma pentru jurizare peste 3 zile.

DEMOCRACY MANIA: Aceasta este proba dificilă despre care am menționat anterior. A fost dificilă pentru mine prin prisma subiectului: democrația. Nu voi scrie niciodată despre politică, despre ceva ce nu înțeleg pe deplin, nu îmi voi da niciodată cu părerea despre ceea ce se întâmplă în România și în alte țări, decât dacă voi ajunge la nivelul de cunoștințe care îmi va permite acest lucru. Astfel, articolul meu putea conține doar informații generale despre acest regim, rezultând un articol informativ (alegere pentru care am fost depunctată). Cred că sunt două subiecte care nu ar trebui să se regăsească în această competiție: politica și religia (este doar părerea mea). Mi-a plăcut feedback-ul oferit după rejurizare, însă nu mi-a fost clar cum a rămas cu numărul de cuvinte al fiecărui articol. 🤔 De asemenea, vă recomand ca persoana care se ocupă de oferirea feedback-ului/răspunsurilor în discuțiile cu concurenții să fie bine pregătită pentru această responsabilitate.

INTERCOM FILM: Ador să mă uit la filme și să scriu despre ele! Așadar, această probă a fost pe placul meu, fiind printre preferatele mele. Mi s-a părut foarte creativă și vă mulțumesc pentru oportunitatea oferită! Cu siguranță voi vedea filmul zilele acestea (și aș fi vrut să îl văd chiar dacă nu aș fi scris la această probă). Îmi pare rău că nu am fost mai creativă, probabil, fiind pe ultima sută de metri a competiției, s-a instalat și oboseala. Însă, eu sunt mândră de umorul pe care l-am găsit pentru probă! 😆

EXPERIMENTEAZA.RO: Mă bucur foarte mult pentru că ați apreciat articolul meu „rupt din stele”! Mărturisesc: aveți cele mai interesante idei de cadouri pe care le-am găsit eu vreodată în online și offline. Pentru a scrie articolul acestei probe nu am butonat site-ul „decât” 4 ore. După ce găseam un cadou interesant mai scrolam puțin și găseam altul mai interesant. A trebuit să fac un top 3 din care să aleg un cadou pe care i l-aș face prietenului meu cu dragă inimă (vizita la centrul de antrenament al cosmonauților ruși, crearea propriului parfum, tras cu arcul și echitație).

Recomandări pentru viitorii participanți la SuperBlog

Nu pot spune că am o experiență vastă în cadrul acestui concurs (în comparație cu unii dintre colegii mei care participă din 2008), deci îți voi da sfaturi bazate doar pe prima mea participare:

 • Setează-ți obiective clare și realiste: înainte de a te înscrie în competiție, setează-ți obiective. Astfel, vei fi mereu ancorat în realitate și nu te vei supăra la fiecare notă pe care o primești. Eu am fost mult timp pe locul al treilea și, dacă nu aveam un obiectiv stabilit (să fiu în primii 20), atunci aș fi fost foarte supărată acum. Dar ce crezi, nu sunt deloc supărată, ba sunt chiar recunoscătoare! Prima participare și locul 5 este mai mult decât ce îmi doream!
 • Scrie pentru toate probele: dacă îți dorești să îți îmbunătățești scrisul, atunci scrie pentru toate probele. Nu fugi de provocări deoarece chiar acelea te vor ajuta să te dezvolți! Dorește-ți să fii finalist/ă, să scrii despre orice ți se cere în cel mai creativ mod cu putință!
 • Respectă cu sfințenie brieful: sunt probe cu cerințe foarte puține la care vei scrie fluierând dar sunt și probe cu cerințe tehnice cât o foaie A4. Orice ai face, respectă cu sfințenie ceea ce ți se cere! Eu nu am respectat chiar prima cerință a sponsorului și am luat cel mai mic punctaj din concurs (sau dacă ții foarte mult la ideea ta și vrei să scrii despre ea fără să ții cont de brief, asumă-ți și nu te aștepta la 100 de puncte).
 • Nu citi articolele colegilor tăi în timpul concursului: pentru a evita să mă las influențată, nu am citit niciun articol de-al colegilor mei în timpul probelor (după ce am încărcat articolul meu în platformă, am citit și alte articole). Oricum, vei avea colegi care își protejează articolele (ceea ce este bine pentru tine).
 • Citește articolele după încheierea concursului: eu mi-am propus să citesc articolele primilor 10 colegi de pe podium. Consider că aceștia s-au descurcat cel mai bine la probele competiției și am ce să învăț de la ei. O altă variantă ar fi să citești articolele câștigătoare de la fiecare probă (deși sunt sponsori cu care nu te vei mai întâlni și nici aceleași probe cu aceleași cerințe nu vor mai fi). Pe de altă parte, cei ce se află în partea de sus a clasamentului au fost apreciați de toți jurații din concurs.
 • Nu scrie pe ultima sută de metri: eu am postat un articol cel mai târziu la ora 22:00 în ziua deadline-ului. Îți recomand să scrii articolul cu o zi înainte pentru a lăsa ideile la dospit și a le revedea înainte de a le publica. Oferă-le sponsorilor un produs de care tu ești mulțumit/ă și vei vedea că notele mari nu vor întârzia să apară. Este destul de greu dar depinde doar de tine cum te organizezi.
 • Nu te aștepta să câștigi fiecare probă: sunt probe la care vor exista 3 premii, sunt probe la care sunt 10 premii dar vor fi probe cu un singur premiu. Deci, fii sigur că nu vei câștiga ceva la fiecare probă. Încearcă să fii obiectiv cu articolele tale și să nu te superi dacă nu primești notele dorite de tine la anumite probe. Juriul va analiza și va oferi notele prin comparație. Am observat că acest aspect este foarte greu de înțeles de către mulți dintre concurenți.
 • Scrie cu plăcere: eu cred că plăcerea trebuie să stea la baza fiecărei creații. Nu competiția, nu greșeala celuilalt, nu invidia, nu dorința de a câștiga fiecare premiu, ci plăcerea ta de a scrie. Eu mi-am găsit plăcerea de a scrie pentru fiecare articol, deși unele mi-au dat bătăi de cap și am comentat (în interiorul meu) la prima vedere. Dar te asigur că 😈 nu e niciodată atât de negru!

Ce voi face după SuperBlog?

Revin la articolele mele de pe blog. 😉 Am câteva restanțe: partea a doua la substanțele din produsele de makeup, cărțile citite în ultimele două luni și filmele văzute. Mă gândesc dacă voi mai participa și la ediția din primăvară a concursului. Momentan, vreau concediu, vreau să merg acasă la părinții mei și să îmi petrec sărbătorile alături de toți cei dragi mie…

Întotdeauna fă totul cât poți de bine. Ce plantezi acum, vei culege mai târziu. 
– Og Mandino –

Update: Colegele mele de pe locul 3 au fost departajate în urma unei contestații.

Update 2: Sunt 51 de finaliști. 💪

3 gânduri despre „Cum am încheiat competiția SuperBlog 2019?

Adăugă-le pe ale tale

 1. Multumim pentru participare si pentru feedbackul detaliat, Daria! Pentru o prima participare, te-ai descurcat excelent, felicitari! Te citim cu drag in continuare si te asteptam si in editiile viitoare, daca vei dori sa ni te alaturi din nou! Toate cele bune!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: