Tu știi care este performanța energetică a clădirii în care lucrezi?

Stai liniștit, nici eu! Dar mi-am dat seama cât de mult mă influențează această performanță energetică și m-am gândit cum ar trebui să fac să îmi fie mai bine la locul de muncă. I-am povestit șefului meu tot ce am aflat și a rămas uluit. Apoi, m-am gândit că ar fi interesant să îți povestesc și ție informații care te vor ajuta să te simți mai bine acasă sau la locul de muncă.

Termografia clădirii la știri

Recunosc că prima dată când am auzit acest termen mă uitam la știri iar reporterii analizau, cu un aparat cu raze infraroșii, clădiri din București pe perioada iernii. Mi-au atras atenția culorile ce apăreau pe acel aparat și am înțeles de ce este importantă această analiză. Practic ei ne arătau cât de important este un bloc termoizolat corect, prezentând și câteva dintre utilizările termografiei clădirii:

  • se determină care sunt zonele prin care se pierde căldura;
  • se identifică infiltrațiile excesive de aer și zonele unde este probabil să apară condens și mucegai;
  • se pot vedea zonele cu deficiențe ale izolației termice.

Mi s-a părut interesant și știu că atunci m-am întrebat dacă a făcut cineva o astfel de analiză și pe blocul în care eu locuiesc. Cred că ar fi fost tot roșu sau portocaliu, fiind vechi și știind că nu a fost izolat în ultimii 15 ani. 😓

Posomorâtă și zgribulită la muncă

Trecut-au anii și m-am mutat în Iași, am finalizat facultatea și m-am angajat. Întâmplarea face ca exact în această lună, acum 1 an, să merg la interviu și să fiu angajată. Impresia pe care mi-a lăsat-o clădirea în care lucrez nu a fost una chiar wow (mai ales că era noiembrie, frig și ploua). Lucrez în departamentul de marketing al unei firme de bijuterii iar biroul meu este localizat în sediul de producție. Acesta se află într-o clădire veche, cu 4 etaje – locația unui fost sediu de cercetare în domeniile chimic și textil.

Mi-am luat inima în dinți și mi-am zis că nu mă pot lăsa influențată de aspectul exterior, interiorul contează. Și, într-adevăr, când am văzut toate utilajele, rafinarea aurului și transformarea lui în fulgi, apoi folosirea pentru crearea bijuteriilor, mi-a apărut zâmbetul pe buze. Nu știam că exact performanța energetică a clădirii mă va doborî.

❄ Au venit lunile de iarnă care m-am găsit zgribulită, cu mâinile și picioarele mereu reci. Deși aveam două centrale, nu înțelegeam de ce este mereu frig, de ce trebuie să stau îmbrăcată ca un eschimos, până mi-am adus aminte de știrea pe care o văzusem acum ceva timp la televizor. Acela a fost momentul în care s-a aprins beculețul și am zis: „Dar dacă clădirea aceasta nu are o performanță energetică bună?”.

Angajatul cu certificatul

După ce mi-am dat seama că nu doar eu zgribulesc și că toată această situație ne face să fim posomorâți și nu mai dădeam randamentul dorit, am început să mă documentez. Am aflat informații foarte interesante despre acel certificat energetic pe care ar trebui să îl aibă și clădirea în care lucrez (fie vorba între noi, cred că în acest caz este vorba de clasele F sau G). Nu mi-a fost greu să găsesc o firmă de profesioniști care să ne ofere toate informațiile de care avem nevoie. Nici măcar faptul că au sediul la București nu m-a deranjat pentru că am discutat telefonic și am aflat ce mă interesa.

💡 Certificatul energetic se poate emite în 4 – 24 h, în funcție de complexitatea proiectului, de suprafața clădirii și de documentele pe care firma le are la dispoziție de la client. Acesta poate fi trimis prin poștă sau ridicat de la sedul firmei.

Am descoperit faptul că se poate realiza un audit energetic și că ne pot pune la dispoziție și oferte pentru termografia clădirii (exact cum am văzut eu la știri). Prin intermediul acestei firme de profesioniști am putea afla de ce este mereu frig și ne-am recăpăta vivacitatea.

Auditul energetic: ne ajută să determinăm caracteristicile termice și energetice ale clădirii. Pe baza informațiilor culese se stabilesc soluțiile de reabilitare și/sau modernizare termo-energetică (a clădirii, a instalațiilor pentru apă caldă și încălzire).
Certificatul energetic: este un document informativ, valabil timp de 10 ani. El indică performanța energetică a clădirii, pe o scară de la A la G.

Am luat toate informațiile pe care le-am aflat și m-am dus la șeful meu. I-am povestit tot ce știam și ce am înțeles eu despre acest domeniu, urmând ca el să ia o decizie. Sper că va fi una pozitivă și va dori să apeleze la acești profesioniști (mai ales că termografia clădirii se realizează în sezonul rece și eu nu vreau să mai zgribulesc și anul acesta).

Ți-au fost folositoare aceste informații? Crezi că ai nevoie și tu de un certificat energetic pentru clădirea în care locuiești sau muncești?

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2019

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

Creează-ți site-ul web la WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: