Democrația prin ochii mei

Mi-am dat seama că, fiind doar la o săptămână distanță de a alege președintele, ar fi de bun augur să mă informez puțin mai bine despre democrație. Deși am învățat câte ceva despre ea în liceu, mi-am dat seama că a venit timpul să notez câteva idei despre ce consider eu că reprezintă acest concept și cum este el înțeles în România.

Ce semnifică aceste noțiuni?

Discutând cu niște prieteni, în urmă cu ceva timp, mi-am dat seama că eu nu cunosc câteva noțiuni. Am idei vagi despre ele, însă nu cunosc exact ce presupun, la ce îmi folosesc – în contextul în care locuiesc într-un stat și am drepturi și obligații. Nu știu ce este referendumul, ce presupune o petiție online și, cu siguranță, am uitat și ce este democrația.

Democraţia este puterea poporului bine informat.

Alexis de Tocqueville

Ei bine, în acest moment, simt că nu sunt informată și este doar vina mea. Cred că în aceeași situație se află mulți dintre noi și, din acest motiv, nici nu putem pune osul la treabă pentru ca România să fie un stat democratic în adevăratul sens al cuvântului.

  • Democrația este puterea poporului sau cum spunea Abraham Lincoln: „ O formă de organizare a oricărei organizații, bazată pe participarea egală a fiecărui membru în conducerea și primirea deciziilor, în baza votului majorității”.
  • Referendumul este o formă de democrație directă, mijlocul prin care poporul este consultat direct cu privire la revizuirea Constituției, demiterea Președintelui României sau alte probleme de interes național.

Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

Constituția româniei: titlul iii, cap. ii, art. 90

Cum cred eu că este înțeleasă democrația în România?

Personal (și nu mi-o lua în nume de rău) consider că în România sunt puține persoane ce înțeleg democrația așa cum ar trebui. Nu zic că eu o înțeleg perfect dar încerc să îmi conduc viața după o zicală simplă și democratică: „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. Doar așa reușim să fim mai buni unii cu ceilalți, să ne ajutăm reciproc, având ca scop binele comun.

Cred că în România (și probabil nu doar aici) libertatea de exprimare este prost înțeleasă. Bineînțeles, doar pentru că suntem români putem avea păreri despre orice, chiar dacă nu avem habar despre nimic (ceea ce nu este deloc corect dar multora nu le pasă). Părerile sunt libere să circule pe Internet, ascunse la umbra monitoarelor. Acum este atât de ușor să spui că unul scrie urât, să îl înjuri pe altul, să judeci un tip de îmbrăcăminte și să te plângi că nu ți-a ieșit plăcinta. Consider că mulți dintre noi nu își pun aceste întrebări înainte de „a posta ceva”:

Oare pe cine interesează ceea ce am scris/făcut eu?
Oare ajut pe cineva cu informațiile pe care le expun în mediul online?

Asociez des libertatea de exprimare cu democrația pentru că sunt multe persoane care mi-au răspuns la întrebările de mai sus cu: „Este un stat democratic, toți avem dreptul la exprimare”. Și este adevărat, prin Constituție, avem dreptul la exprimare:

Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

CONSTITUȚIA ROMÂNIEI: TITLUL II, CAP. II, ART. 30, al. 1

Din păcate, uităm că acest articol are chiar 8 alineate, două dintre ele prezentând, după părerea mea, esența bunătății și grijii față de celălalt într-un stat democratic:

AL. 6: Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
AL. 7: Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

🔔 Acum te invit să te gândești de câte ori ai încălcat aceste prevederi spunându-ți părerea în mod gratuit, jignind pe cineva fără să îl cunoști măcar? Eu cred că democrația își are izvorul în educația noastră, în gândirea și acțiunile pe care le întreprindem.

Cum cred eu că ar trebui să fie democrația?

📍 Egalitate și Reprezentativitate: Ar trebui să înțelegem cu toții că, înainte de culoarea pielii, de lungimea părului, de banii pe care îi avem în conturi, suntem oameni și suntem egali. Suntem toți la fel și, ca să funcționăm bine împreună, trebuie să urmărim interesul întregului grup. Apoi trebuie să ne alegem prin vot reprezentanții care cred și susțin ceea ce noi credem și susținem.

📍 Pluralismul politic: Îmi aduc aminte de o întrebare a unui profesor din facultate – „Vouă vi se pare corect faptul că România nu a mai avut un președinte de stânga de 15 ani?” Pentru ca o țară să fie democrată trebuie să existe o alternanță între stânga și dreapta pentru ca interesele poporului să fie reprezentate corect. Cred, mai curând, că în țara noastră nici măcar membrii unui partid sau al altuia nu înțeleg ce înseamnă spectrul politic.

Toate informațiile despre spectrul politic sunt citate de pe Wikipedia.

Având mereu în minte și în inimă binele comun, fiecare dintre noi poate fi un exemplu pentru celălalt. Fiecare poate promova, cu siguranță, prin propriile forțe principiile democrației: să mergem la vot, să donăm celor nevoiași și să le oferim ajutorul atât cât putem, să ne exprimăm opiniile pertinente și susținute de argumente.

În loc de concluzie am o curiozitate:
prin ce practici susții tu democrația din România?

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2019

Un gând despre „Democrația prin ochii mei

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

Creează-ți site-ul web la WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: